Lijf & Wijsheid

Lijf en Wijsheid is geïnspireerd
op Zhineng Qigong

Sinds eeuwen beoefenen mensen over de hele wereld methoden om lichaam en geest te trainen en om het beste uit zichzelf te halen. Ook China kent vele tradities op dit gebied. Tai chi, meditatie en yoga zijn bekend. Deze Chinese methoden zijn bekent onder de naam Qigong. Er zijn vele vormen van Qigong. Zhineng Qigong is daar één van. Deze onderscheid zich van andere vormen door de eenvoud en de effectiviteit van de oefeningen. De eeuwenoude wijsheid is gecombineerd met moderne wetenschappelijke inzichten. Het is een vorm die je naadloos in kunt inpassen in je dagelijks leven.

Zhineng Qigong gaat over het verwerkelijken van je potentieel. Je leert je aandacht naar binnen te richten en de regie te nemen over je energie. Zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel zal je bewuster worden.

De oefeningen hebben een meditatief karakter. Ze zijn eenvoudig, effectief en door iedereen te doen. De bewegingen zijn vaak langzaam en gelijkmatig en maken je meer en meer bewust van iedere subtiele gewaarwording in je lijf. Het is een diep luisteren naar fysieke gewaarwordingen van binnen. Een erkenning van de realiteit in het hier en nu. Je ervaart je lijf, je observeert emoties en gedachten. Al die ervaringen komen en gaan. Alles is continu in beweging en verandert, keer op keer. De waarnemer van al die beweging en verandering noem ik ‘dat wat groter is in jou’. Door dat deel te versterken veranker je je zelf. Doordat je verankerd bent sta je steviger in de wereld en kom je in contact met je innerlijke rust, wijsheid en kracht.

We oefenen in een Qi-veld ook wel energieveld genoemd. Voor iedereen kan de beleving van dit veld anders zijn. Ik vergelijk het met de kracht vanuit de natuur. Wanneer je na een drukke week een wandeling maakt in de natuur ervaar je daarna de verkwikkende energie en de ruimte in je hoofd. Dit komt omdat de energie in de natuur zuiverend werkt. Ervaar vooral zelf en vertrouw op je eigen wijsheid.